Укр Eng
Get Updates

Юридичні акценти будівельного права

08 February 2019 | Friday

ПРИЄМНІ НОВИНИ ДЛЯ ЗАБУДОВНИКІВ
1 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».
Незважаючи на назву, цим Законом також було внесено зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (надалі – «Закон»), які мають зацікавити забудовників.

БУДІВНИЦТВО НА ПІДСТАВІ БУДІВЕЛЬНОГО ПАСПОРТА
Відтепер будівельний паспорт є достатньою підставою для здійснення будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 500 квадратних метрів (раніше вказана площа була обмежена розміром до 300 квадратних метрів).
Просимо звернути Вашу увагу, що у випадку будівництва на підставі будівельного паспорта, розроблення проекту будівництва не вимагається.

ЗВІЛЬНЕНЯ ВІД ПАЙОВОЇ УЧАСТІ У РОЗВИТКУ ІНФРАСТРУКТУРИ

Крім того, доповнено перелік об’єктів, у випадку будівництва яких замовники не залучаються  до пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту, а саме:
- об’єкти, які згідно з державним класифікатором будівель та споруд належать до будівель сільськогосподарського призначення;
- об’єкти, які згідно з державним класифікатором будівель та споруд належать до будівель і споруд підприємств харчової промисловості;
- об’єкти, які згідно з державним класифікатором будівель та споруд належать до силосів для зерна та складських майданчиків (для зберігання сільськогосподарської продукції).

Нагадуємо, згідно із ст. 40 Закону, замовник, який має намір щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов’язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту. Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

МІСТОБУДІВНИЙ РОЗРАХУНОК БІЛЬШЕ НЕ ВИМАГАЄТЬСЯ
З 1 січня 2019 р. для отримання містобудівних умов та обмежень до заяви замовнику більше не потрібно додавати містобудівний розрахунок, що визначає інвестиційні наміри замовника. Відповідна вимога, передбачена у ст. 29 Закону, втратила чинність.
Якщо у Вас виникли питання щодо зазначеної теми, будь ласка, звертайтеся до Владислава Киселя (v.kysil@kpdconsulting.com.ua) або Михайла Семки (m.semka@kpdconsulting.com.ua). Будемо раді Вам допомогти і надати додаткову інформацію. Завжди раді співпраці з Вами заради підвищення ефективності Вашого бізнесу. Інформація, що міститься у цьому огляді, не призначена для  надання юридичної консультації та не може розглядатися або тлумачитися як заміна спеціальної консультації щодо конкретної ситуації.


© 2016 UREClub® All rights reserved.
Website development – WebLife®