Укр Eng
Get Updates

В Одесі на третину скоротилося будівництво нового житла

23 May 2019 | Thursday

У 2018 році в Одесі було побудовано на 30 % житла менше, аніж у 2017 році. Про це на Форумі «Ринок нерухомості Одеси: штормове попередження чи стрімкий розвиток», організованого «Українським клубом нерухомості» (URE Club), повідомив Роман Савченко, виконуючий обов’язки директора компанії Odecon Development.

За даними експерта, в Одеському регіоні в 2018 році було введено в експлуатацію 568 тис. м2 житла, з яких понад 282 тис.м2 збудовано саме в Одесі.

Роман Савченко підкреслив, що Одеса є яскравим виразником усіх процесів, що відбуваються в царині українського будівництва. Серед головних причин суттєвого зменшення обсягів будівництва, експерт назвав вихід ринок крупних проектів з тривалим у часі будівництвом, а також терміном введення в експлуатацію у 2019–2020 роках, перешкоди з отримання земельних ділянок в Одесі та передмістя, зокрема у Овідіопольському, Лиманському районах, а також зниження купівельної спроможності громадян.

«Загальною тенденцією 2018 року в Одесі, як і, приміром, і в Києві, стала суттєва затримка з введенням об’єктів в експлуатацію: в середньому вона становила від 3 до 6 місяців», — повідомив Роман Савченко.

Щодо розвитку будівництва житла в Одесі у 2019 році, експерт зазначив, що нині в стадії зведення знаходиться близько 2,5 млн. м2. Проте у цьому році буде введено приблизно стільки ж житла, як і в 2018.

Роман Савченко також звернув увагу на те, що понад 300 тис. мешканців міста потребують нове житло, а це приблизно 10–12 млн. м2. Серед найбільших перспективних напрямків розвитку будівництва житла експерт вважає забудову застарілих промислових зон при зміні структури припортової смуги.

«На таких територіях в найближчі роки можна побудувати до 50 % всього нового житла міста», — зауважив він.

Окрім того, на думку Савченка, будівництво можливе на досі вільних ділянках — до 40 %, а реконструкція застарілого житлового фонду займатиме близько 10 %.

Експерт наголосив, що близько 20 % всіх угод на первинному ринку Одеського регіону здійснюється з інвестиційною метою: або ж для подальшої здачі в оренду, або з метою збереження зароблених коштів.

«Одеський регіон є найперспективнішим регіоном України для будівництва житла. Головними перевагами, без сумніву, є наявність морського узбережжя та розгалужена транспортна інфраструктура. Проте говорити про будь-яке стрімке зростання будівельної галузі у найближчі роки не доводиться. Існує занадто багато перешкод, зокрема корупційних, для створення по справжньому прозорого ринку», — підсумував Роман Савченко.



© 2016 UREClub® All rights reserved.
Website development – WebLife®