Укр Eng
Get Updates

Концепція будівельної реформи – на фінішній прямій

26 April 2021 | Monday

Під час zoom-зустрічі Комітету з питань права Заступниця Міністра розвитку громад та територій України, НАТАЛІЯ КОЗЛОВСЬКА представила Концепцію законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування», розроблену Міністерством та роз’яснила її основні положення.

Система архітектурно-будівельного контролю складна і багатьом незрозуміла, вона на 50% складається з адміністративної послуги і на 50% - з технічних питань.

Тому у Міністерстві вирішили розділити цей напрямок на 4 етапи – для того щоб зрозуміти, в який спосіб має виглядати кожний етап (детально див. у слайдах).

Розділили:

питання адміністративних послуг,
питання контролю,
питання нагляду,
питання прийняття в експлуатацію.

Концепція законопроекту була погоджена з експертами на базі Міністерства, 29 березня розглянута на круглому столі, який організовував профільний комітет Верховної Ради, і наприкінці минулого місяця – розглянута та підтримана Координаційною Радою з питань реформування системи Державного архітектурно-будівельного контролю при Офісі Президента.

1️⃣ На даний час отримання дозвільних документів на початок виконання монтажно-будівельних робіт відбувається шляхом подачі документів в електронній формі, аби відповідний орган архбудконтролю прийняв рішення. Посадова особа розглядає документи і приймає рішення щодо підтримки чи не підтримки з наданням обгрунтування.

Пропонується з цього процесу зробити виключно адміністративну послугу, щоб рішення щодо надання дозволу приймалося системою. Пропонується кардинально змінити підходи до проведення експертизи проектної документації, аби кожен експерт під своїм розділом ставив електронний підпис. Експертиза при цьому матиме 2 висновки – або позитивний, або негативний.
Коли замовником подаються документи, системою перевірятиметься інформація в реєстрах+
позитивний висновок експертизи. У випадку проходження цієї перевірки, системою автоматично присвоюється номер.

У випадках, коли частина документів має паперовий вигляд, помічниками можуть бути або державні реєстратори, або нотаріуси, які допоможуть «залити» ту інформацію, яка є у замовників в систему. Але в даному випадку вони не приймають жодних рішень.


2️⃣ Контроль за будівництвом об’єктів СС2 та СС3 за бажанням замовника може здійснювати юридична особа будь-якої форми власності на договірних засадах.

Державна інспекція Архітектури та містобудування (ДІАМ) буде здійснювати контроль лише за об’єктами підвищеної небезпеки, об’єктами, які становлять державну таємницю, та пам’ятками архітектури та об’єктами, що будуються за кошти державного бюджету.

Органи місцевого самоврядування (ОМС) здійснюють нагляд за всіма об’єктами, що мають ознаки самочинного будівництва. Якщо ОМС бачить порушення, він може здійснити перевірку і якщо факт такого порушення підтвердиться, складається протокол який направляється до органу нагляду. Орган нагляду, у свою чергу, застосовує відповідні заходи, в тому числі і до юридичної особи. Якщо було допущене значне порушення, ця юрособа працювати на ринку вже не буде. Це не просто адміністративна відповідальність, це - недопуск у професію.

Щодо об’єктів СС1 (а це, переважно, житлові будинки) – було прийняте рішення, що контроль за їх будівництвом належить органам місцевого самоврядування.

3️⃣ Нагляд у відповідності з Концепцією здійснюватиметься Міністерством громад та територій до всіх суб’єктів, що виконують на ринку ту чи іншу функцію. Пропонується піти шляхом, яким пішло Міністерство юстиції по відношенню до нотаріусів.

Пропонується зробити при Міністерстві спеціальну Палату, яка буде складатися з суб’єктів ринку. Склад учасників Палати постійно оновлюватиметься.

Якщо ОМС за результатами контрольного заходу на об’єкті самочинного будівництва розуміє, що є порушення, він інформує орган контролю – і такий випадок розглядається в містобудівній палаті. Палата не матиме планових заходів контролю, тільки за заявою. Вся інформація щодо розгляду відображатиметься у системі.

4️⃣ За концепцією, при прийнятті об’єкта в експлуатацію також не існуватиме посадової особи, яка прийматиме рішення. (як і в п.1, якщо є документи в паперовому вигляді, допоможе держреєстратор чи нотаріус, що матиме доступ до системи).

Тобто рішенням прийматиме не орган, що видає сертифікат, а у системі формуватиметься акт готовності об’єкта до експлуатації. Такий акт підписуватиметься за допомогою електронного підпису всіма учасниками процесу. Тобто, все зміщується на відповідальність тих осіб, що ведуть будівництво.

Заступниця голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ОЛЕНА ШУЛЯК повідомила, що концепція реформування будівельної галузі та відповідний проект закону від Міністерства розвитку громад та територій - не єдина законодавча ініціатива.

У Верховній Раді зареєстровано ще декілька законопроектів на тему реформування ДАБІ, які Координаційна рада з проблемних питань в містобудуванні рекомендувала комітету розглянути найближчим часом, щоб зібрати кращі ідеї для вироблення єдиного законопроекту. На базі Комітету буде створено робочу групу з представників Міністерства та народних депутатів, а також законопроект буде представлено юристам ( зокрема і юристам Комітету з питань права URE Club) – для розгляду та надання пропозицій. Перше читання готується на червень.

Народна депутатка підкреслила, що положення цієї концепції є революційними для України і це дуже не подобається старій системі.

Обговорили також питання щодо ліцензування та закони № 2680 ( про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації дорожнього будівництва та удосконалення законодавства у сфері містобудівної діяльності) та № 0850 - (про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості).

ОЛЕНА ШУЛЯК зауважила, що ці закони по факту прийняті, але не підписані через те, що по кожному подано постанови з правками. Це унеможливлює підписання цих Законів Головою ВРУ та передачу на підпис Президенту.

Насамкінець обговорили Постанову Кабінету Міністрів України (КМУ) від 29.03.2021 (набрала чинності 06.04.2021) № 303 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо удосконалення діяльності органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду»

Експертний Коментар партнера, адвоката, керівника практики нерухомості та будівництва юридичної фірми ADER HABER Law Firm ОЛЕКСАНДРИ ФЕДОТОВОЇ можна прочитати за посиланням 👇
https://bit.ly/3xn91bp

Голова Комітету з питань права Українського клубу нерухомості, партнер ЮК KPD Consulting ВЛАДИСЛАВ КИСІЛЬ, резюмуючи позицію експертів комітету, зазначив: «Чи не вперше ми споглядаємо, що урядова концепція реформи архітектурно-будівельного контролю і нагляду увібрала в себе конструктивні пропозицію учасників ринку. Її ідеологія відрізняється не тільки зменшенням корупціогенних факторів в регулюванні галузі, але і досягненням балансу інтересів держави, громад та учасників ринку. Підтримуємо втілення концепції в положення законів та готові долучитися до фахового обговорення відповідних законопроектів, що розробляються на її основі».

Повний відеозапис zoom-зустрічі Комітету з питань права, дивіться на youtube-каналі URE Club 👇
https://www.youtube.com/watch?v=et8lSpGNWqw


© 2016 UREClub® All rights reserved.
Website development – WebLife®